Hej, goddag, tja eller välkommen? Så närmar du dig kunden på bästa sätt

Finns det lika många sätt att närma sig en kund på som det finns dejtingsajter? Förmodligen. Om du inte har koll på hur du ska inleda ditt kundmöte kan försäljningsmöjligheten försvinna lika snabbt som den kom. Så hur ska du då veta vilket som är det rätta sättet? Låt oss förklara det för dig!

Svårt att veta hur du ska närma dig dina kunder? We feel you! Det kan ta år att lära sig att anpassa sin mötesteknik – men det är ingen omöjlighet för det. Ett kundmöte består av en rad olika stadier och faser. Här fokuserar vi på att bena ut den allra första kontaktfasen så att du svart på vitt kan se hur du ska lägga upp din mötesstrategi. Förhoppningsvis blir det kluriga något mindre klurigt för dig!

Hälsa på rätt sätt

Hej, goddag eller tja? Samtliga hälsningsfraser kan fungera – beroende på vem du pratar med, förstås. Möter du Maja-Lisa, 81, så passar kanske ett ”goddag” bättre än ett ”tja”. Det gäller att anpassa din hälsning på ett sätt som inte känns hotande eller på något sätt krävande för din kund att tackla. Ha även i åtanke att kunden behöver runt 10-20 sekunder på sig för att hinna känna sig bekväm i butiksmiljön. Hälsar du innan den tiden passerat riskerar du att göra din kund obehaglig till mods. Om du däremot hälsar efter drygt 30 sekunder kan kunden hinna känna sig ignorerad och få en känsla av att du som säljare inte är intresserad av hans eller hennes behov. Alltså: Känn av situationen väl och anpassa din hälsning efter vem du pratar med!

Skapa ett bra första intryck

”Du får aldrig en andra chans att göra ett första intryck” lyder ordspråket. Och visst stämmer det! Se därför till att skapa ett så bra intryck som möjligt genom att vara vänlig och uppriktig. Dagens kunder ser igenom ett påklistrat intresse och ett falskt leende på nolltid. Engagera dig på ett genuint sätt hela vägen från kundmötets början till slut! Intala dig att du är där för att hjälpa till. Det är en bra ingångstanke för din inställning att ta språng ifrån. Skulle kunden visa någon typ av försvarsmekanism så ta det bara lugnt: Det faller sig ofta naturligt för en person att reagera på det sättet i oron av att någon eventuellt ska försöka sälja på honom/henne något som han eller hon inte vill ha. Är du vänligt inställd blir det lättare för kunden att mota bort den oron.

Gör en behovsanalys

Vad vill personen egentligen ha? Ta försiktigt reda på vad din kund är ute efter genom att ställa öppna, intresserade frågor och var uppmärksam. Och du – lägg brådskan på hyllan! Du har två öron och en mun, så se till att använda dem därefter. Presenterar du en lösning för tidigt i kundmötet finns risken att du uppfattas som ointresserad och verkar ha oförmåga att lyssna. När tiden är inne för att föreslå en produkt, observera hur kunden reagerar på varan han/hon kommer i kontakt med. Det är inte alla som använder sig av ord som bevis på missnöje så var uppmärksam på kroppsspråket kunden signalerar. Verkar han eller hon missnöjd? Var snabb med att föreslå ett annat alternativ!

Balansera din säljteknik

Som säljare gäller det att hitta den där perfekta balansen i kundmötet. Det är inte alltid lätt att ha en positiv men samtidigt avslappnad attityd – även om det låter som den mest självklara saken i världen. Är du för ”på” och lite för positiv kan det lätt ge ett oseriöst intryck. Är du däremot halvt likgiltig och stel riskerar du att uppfattas som överlägsen och ointresserad. Känn av kundsituationen, för en dialog och visa dig genuint intresserad av att lösa kundens behov så ska du se att ditt kundmöte går som en dans!

Med andra ord: Utgå från ditt sunda förnuft och närma dig kunden med grund i det. Tricket är att bemöta din kund efter hur denne vill bli bemött och inte efter vad du tror/tycker är ett bra bemötande. Allt handlar om att känna av den specifika personen, situationen och att lägga fram ditt sälj på ett smidigt sätt därefter. Både ”hej”, ”goddag”,”tja” och ”välkommen” kan alltså vara perfekta inledningar för just ditt kundmöte!

Dela på sociala medier!