Tre nyårslöften värda att hålla – och metoden som får dig att lyckas!

“Nytt år och nya möjligheter” må vara en floskel av rang, men det ligger ändå någonting i den. Det nya året är en bra startpunkt för förändring, så ta tillfället i akt och bestäm dig. Vi ger dig tre löften att inspireras av och en riktigt smart metod som hjälper dig hålla dem!

Löfte ett: Lär dig något nytt varje vecka – eller dag

Kunskap är lika glädjande för egen del som för andras. Man är aldrig för gammal för att lära sig nya saker, vare sig det gäller att upptäcka ett nytt sortiment i butiken eller något utanför jobbet. Beroende på vad som passar dig, sätt upp ett mål att lära dig något nytt varje vecka eller varje dag. Du kan själv bestämma hur du ska variera, t.ex. kan du välja att varannan dag lära dig om en speciell pastasort och varannan dag om något nytt ute i samhället. På så sätt kan du inte bara inspirera dina kunder med spännande smaker utan också bjuda in till småprat.

Löfte två: Boosta dina medarbetare så ofta du kan  – och glöm inte att ge feedback

Alla mår bra av positiv feedback på saker de gjort bra. Allt för ofta glömmer vi att berömma människorna vi har i vår närhet och det är dags att sluta med det. Nästa gång du ser en medarbetare som gör något fint för en kund, eller som gör det extra fint i butiken – beröm honom eller henne! Hen kommer garanterat att bli glad.

Att ge någon feedback på sådant som ska förbättras eller göras annorlunda kan ibland kännas svårt. Ett tips är att alltid se feedbacken som något positivt, och var alltid noga med att låta positiv när du ger den. Den som mottar feedbacken ska efteråt känna sig stärkt och stöttad i de förändringar han eller hon behöver göra. Läs mer i vårt tidigare inlägg om motiverande feedback här.

Löfte tre: Aldrig mer ett dåligt kundmöte

Vi tror inte bara på bra kundmöten, vi tror på onormalt bra kundmöten. Kanske ställer du dig tveksam till löftet ovan, är det verkligen möjligt? Men jo, det är det! Nyckeln till bättre kundmöten är stor entusiasm, nyfikenhet och ambition. Vi tror inte att det går att misslyckas om du möter dina kunder med ambitionen att ge dem bästa möjliga service, utifrån deras förväntningar och behov.

Och kom ihåg, om du får en svår fråga om olika tillagningsmetoder av crêpes suzette – se lösningen istället för att tänka att du inte vet. Kanske har du en kollega vars kunskap är större än din, eller så kanske du tillsammans med kunden kan leta upp ett recept via Google? Lösningarna är många.

Var SMART!

Men hur håller man ett nyårslöfte? Jo, ett nyårslöfte är ju faktiskt ett mål, och det bästa sättet att identifiera om ett mål är bra eller dåligt att sätta det i relation till metoden SMART. SMART översätts såhär:

  • S = Specifikt. Målet behöver vara konkret. Istället för att sätta målet “lära mig något nytt varje dag”, sätt målet “se på nyheterna varje dag under hela januari”, och fortsätt sedan på nytt delmål.
  • M= Mätbart. Du måste kunna mäta och utvärdera ditt mål för att veta om du uppnått det. Här är ett tips att föra anteckningar. Om vi ska ta första löftet som exempel igen, skriv ner det du lärt dig och när månaden har gått kan du gå tillbaka och se hur det gått för dig.
  • A = Attraktivt. Ditt mål måste motivera dig! Läs mer om motivation och inspiration i vårt tidigare inlägg.
  • R = Realistiskt. Rom byggdes inte på en dag som man brukar säga. Är ditt mål lite för stort? Ta ner det en nivå och ta ett steg i taget.
  • T = Tidsbestämt. Hänger ihop med den första och andra punkten, sätt ett slutdatum för ditt mål som du därefter kan utvärdera.

Nu är det inte långt kvar innan champagnen ska poppas (eller sabreras?). Vi hoppas du blivit inspirerad av våra nyårslöften, och att du följer med oss in i 2018. Är det något löfte du kommer försöka dig på? Skriv gärna en liten kommentar och berätta!

Tack för ett riktigt fint 2017. Gott nytt år!

Dela på sociala medier!